Homofobiye Karşı İnisiyatif, Dernekleşme Yolunda İlk Adımı Attı

Ekim 2007’den itibaren çalışmalarını sürdüren Homofobiye Karşı İnisiyatif dernekleşme yolunda ilk adımını attı.

17 Mayıs ‘Uluslararası Homofobi Karşıtlığı Günü’ etkinlikleri çerçevesinde Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşayan lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender bireylerin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla Homofobiye Karşı İnisiyatif,  gerekli prosedürleri tamamlamak amacı ile 15 Mayıs, Perşembe günü Lefkoşa Kaymakamlığı’na gerekli girişimi yaptı.

Homofobiye Karşı İnisiyatif yaptığı açıklamada, derneğin öncellikli amacının, ceza yasasında halen doğaya aykırı suç olarak tanımlanan ve 5 yıla kadar hapis cezası öngören yasayı değiştirmek olduğu belirtti. Bunun yanında açıklamada, derneğin diğer amaçlarının toplumda var olan homofobiyi engellemek, toplumu eşcinsellik hakkında bilinçlendirmek ve eşcinsel bireylerin toplum içerisinde karşılaştığı sorunlarına dikkat çekmek olduğu da belirtildi.

İnisiyatifin açıklamasında, Dünya Sağlık Örgütü’nün eşcinselliği, hastalıklar listesinden çıkardığı 17 Mayıs’ın, 1990 yılından itibaren tüm dünyada ‘Uluslararası Homofobi Karşıtlığı Günü’ olarak anıldığına dikkat çekildi. Açıklamada bugünün cinsiyet seçimi veya cinsel yönelimlerle ilgili tüm fiziksel, ahlaki ve sembolik şiddetlere karşı eylem ve karşı durma günü olarak kutlandığını ancak aralarında KKTC’nin de bulunduğu 80’i aşkın ülkede eşcinselliğin halen ağır hapis cezası öngörülen bir suç unsuru sayıldığının da altı çizildi.

Açıklamada toplumumuzda bulunan eşcinsel bireylerin şiddete ve şantaja maruz kalındığı ancak varolan yasa dolayısı ile gereken birimlere şikâyette bulunulamadığına değinilerek eşcinsel bireylerin hakkını ararken yasalar önünde haksız duruma düştüğü belirtildi. Açıklamada bu nedenlerle Fasıl 154 Ceza Yasası “Ahlaka Aykırı Suçlar” bölümünün 171, 172 ve 173’ncü maddelerinin aciliyetle çağdaş normlara göre güncellenmesinin şart olduğu vurgulandı. Fasıl 154’ün İngiliz Koloni döneminden kalma bir yasa olduğununun altını çizen Homofobiye Karşı İnisiyatif, Meclis Başkanı Fatma Ekenoğlu ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve İnisiyatifin hazırlamış olduğu yasa değişiklik önerisinin, Ekenoğlu’na sunulduğunu da hatırlattı.

Homofobiye Karşı İnisiyatif açıklamasında, hayatın her alanında homofobik tutum ve davranışlarla karşı karşıya kalınması sebebi ile lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender bireylerin kendilerini gizlemek zorunda kalarak, görünmez olduklarından dolayı ilk etkinlik sloganlarının “Bu toplumda sadece heteroseksüeller yaşamıyor. Biz de Varız” olduğunu da açıkladı.

Homofobiye Karşı İnisiyatif son olarak ‘Uluslararası Homofobi Karşıtlığı Günü’nün bireyin cinselliğinden gurur duyması ve utanmışlığının reddi anlamını da taşıdığını belirterek eşcinselliğin değil homofobinin bir hastalık olduğunun altını çizdi.

Uluslararası Homofobi Karşıtlığı Günü’ çalışmaları çerçevesinde İnisiyatif başka etkinlikler de yapıyor…

İnisiyatif bu çerçevede Kaos GL Derneği’nin 12-19 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da düzenlen 3. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşmaya bir heyetle katılacak…

Bunun yanında İnisiyatifin çalışmalarına ve LGBT konularında çeşitli belge, doküman ve çalışmalara yer verileceği http://www.queercy.org/ internet sitesinin de yayına başladığı açıklandı.

Ayrıca İnisiyatif üyeleri gün dolayısı ile hem amaçlarını hem de konu ile ilgili kimi bilgileri içeren broşürü Lefkoşa’da yoğun olarak dağıttılar…

Scroll to Top