İletişim Öğrencilerine Yönelik Medyada LGBTİ Temsili Semineri 31 Mart’ta Gerçekleşti

Latest Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.
Basın Bildirileri

İletişim Öğrencilerine Yönelik Medyada LGBTİ Temsili Semineri 31 Mart’ta Gerçekleşti

Avrupa Birliği tarafından Kıbrıslı Sivil Toplum Harekette Programı kapsamında finanse edilen ve Kıbrıs Toplum Medyası Merkezi (CCMC) tarafından Kuir Kıbrıs Derneği ve Thomson Vakfı ortaklığıyla yürütülen “Konuşulmayan: Kıbrıs Türk Toplumunda LGBTİ Haklarıyla İlgili Diyaloğu Güçlendirmek” başlıklı proje kapsamında ve Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) LGBT Unicorn Klubü işbirliğiyle “Medyada LGBTİ Temsili” başlıklı Seminer 31 Mart Cuma günü saat 14:30’da DAÜ-Mor Salon’da gerçekleşti.

Konuşulmayan Projesi tarafından ve DAÜ LGBT Unicorn işbirliği ile “Medyada LGBTİ Temsili”semineri gerçekleşti. Geçtiğimiz Cuma gerçekleşen etkinlik, proje kapsamında düzenlenmiş 7. Seminer olmakla beraber bu kez de İletişim Fakültesi Öğrencilerine Yönelik gerçekleştirilmiştir.

Seminerde konuşmacı olarak yer alan gazeteci Burcu Karakaş, konuşmasına geçmişten günümüze LGBTİ bireylerin medyada nasıl temsil ediliği üzerine çarpıcı örneklerle başladı. Karakaş, geçmişteki örneklerinde medyanın LGBTİ bireyleri ötekileştiren, konu LGBTİ bireyler olduğunda haberlerde insan hak ve özgürlükleri gözetilmeden ve LGBTİ bireylere yönelik şiddeti, tacizi, tecavüzü meşrulaştıran bir dil kullanıldığına dikkat çekerken, günümüzde artık bu durumun bir nebze olsa da değiştirildiğini belirtti. Bunların yanısıra hak odaklı haberciliğin ne demek olduğuna ve bunun ne kadar önemli olduğuna dikkat çeken Karakaş, hak odaklı haberciliğin daha da yaygınlaştırılması ve bunun habercilikte temel bir prensip haline getirilmesi gerektiği üzerinde vurgu yapmıştır.

Yoğun ilginin olduğu seminerde Karakaş, sadece geçmişteki değil aynı zamanda günümüzdeki habercilik tarzını da incelemiş ve yapılan temel yanlışlara da örnekler sunmuştur. Özellikle günümüzde şiddete maruz kalan kişilerin medyada kullanılan fotoğraflarının dikkat çekmekten öteye onları güçsüzleştirdiğini, şiddeti meşrulaştıran bir yönü olduğunu, ve kişileri ifşa edebilme ihtimali olduğunu ve bunun da çok hassas bir konu olduğunu vurgulayan Karakaş sonuçlarının etraflıca değerlendirildikten sonra, gazetecilerin fotoğraf kullanıp kullanmamaya karar vermesi gerektiğini belirtmiştir.

Tags:

Comments are closed