İçeriğe geç

Konuşulmayan Projesi “#HadeGene Konuşulmayanı Konuşalım Dedi”

Konuşulmayan Projesi “#HadeGene Konuşulmayanı Konuşalım Dedi”

(Lefkoşa, 17/05/17) Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve Kıbrıs Toplum Medyası Merkezi (CCMC) tarafından Kuir Kıbrıs Derneği ve Thomson Vakfı ortaklığıyla yürütülen “Konuşulmayan: Kıbrıs Türk Toplumunda LGBTİ Haklarıyla İlgili Diyaloğu Güçlendirmek” başlıklı proje bu yıl 17 Mayıs Uluslararası Homofobi Bifobi ve Transfobi Karşıtlığı Günü için oluşturulan 17 Mayıs Organizasyon Komitesi kapsamında bir dizi aktivite gerçekleştirdi.

Avrupa Birliği Sivil Toplum Harekette Programı kapsamında  finanse edilen proje Kıbrıs Türk toplumunda lezbiyen, gey, biseksüel, transeksüel ve interseks farkındalığını artırmayı hedeflemektedir. Konuşulmayan proje ekibi, bu yıl da geçmiş yıllardaki birbirinden değerli etkinliklere imza attı. Bu etkinliklerden ilki 7 Mayıs günü Mağusa Çamlık’ta MAGEM ortaklığı ile gerçekleştirilen EYLEMCE adlı piknikti. Piknikte katılımcılar bir yandan müzik aletleriyle gönlünce müzik yapıp eğlenirken, diğer yandan fotoğraflarla kolajlar yapıp, o kolajlardan kuir hikayeler oluşturdular. Tüm bunların yanısıra, ilişkilerde duygusal şiddetle başlayıp örgütlerdeki duygusal şiddete dayanan ve herkesin fikrini özgürce belirtebileceği, bu duygusal şiddetle nasıl başa çıkılabileceği üzerine ortak bir sohbet gerçekleştirildi.

Eylemce’nin ardından 11 Mayıs günü Arabahmet Kültür ve Sanat Evi’nde “2’si Bir Arada Belgesel Gösterimi” yapıldı. Gösterim sonrasında Türkiye’den gelen ve belgesellerin yapımında katkı sağlamış aynı zamanda rol almış Şevval Kılıç, İlksen Gürsoy, Gülkan ile söyleşi Metin Akdemir’in moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşi ile sona erdi.

Belgesel gösteriminin ertesi günü 12 Mayıs’ta EMAA işbirliği ile Metin Akdemir’in konuşmacı olduğu “Kuir Sanat’ın Türkiye’deki Yolculuğu” adlı etkinliğimiz EMAA Başkent Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Kendisi de sanatçı olan ve Türkiye’de bir çok işe imza atan Metin Akdemir Türkiye’de kuir sanat alanında çalışmaları olan 10 sanatçının eserlerinden örnekler sunup, bu eserleri kuir bakış açısıyla değerlendirdi. Kıbrıs’tan da sanatçıların katılım gösterdiği etkinlik, minik bir söyleşi ile sona erdi.

13 Mayıs’ta gerçekleşen ve çok büyük bir kitle ile gerçekleşen yürüyüş öncesi “Çiçeklensin Bedenler Nefesler” başlığında ve Gülkan Noir’in eğitmenliğinde yürüyüşe katılacak olan bir grup arkadaşla birlikte yürüyüşe hazırlık yogası yapıldı. Yoga sonunda tüm ekip renkleri ve çeşitliliği ile motive bir şekilde yürüyüşe katıldı.

Proje etkinlikleri yürüyüşle tamamlamayıp, ertesi gün de tüm hızıyla devam etti. Yürüyüş sonrası, 14 Mayıs’ta Transfeminizm adlı kapasite artırıcı atölye çalışması gerçekleştirildi. Bu etkinlik, Kuir Kıbrıs aktivistlerine yönelik olup, feminizmin trans perspektifinden değerlendirilmesi özelinde gerçekleştirildi.

17 Mayıs  Uluslararası Homofobi Bifobi ve Transfobi Karşıtlığı Günü bir çok ülkede olduğu gibi bizim ülkemizde de önemli bir yere sahip olduğunu belirten Proje Koordinatörü Hazal Yolga, bu haftanın bir parçası olabildikleri için çok mutluluk duyduğunu, LGBTİ farkındalığı için atılan her adımın LGBTİ mücadelesi için ne kadar değerli ve anlamlı olduğunu belirtti.