Kuir Kıbrıs Derneği – Renklerin Çeşitliliği Projesi
Aylık Medya Takip Raporu
Kasım 2019
Zaman Aralığı: 01.11.2019 – 30.11.2019
Ekim Ayı’nda 46 haber LGBTİ+ konularını içermekteydi. Çevrimiçi ve Basılı taranan gazetelerdeki bu haberlerin:
- 7 tanesi olumlu,
- 36 tanesi basın bildirisi,
- 3 tanesi de olumsuz haber olarak sınıflandırılmıştır.
Çevrimiçi taranan gazetelerden:
- Gazedda Kıbrıs (GK) tarafından, 3 Basın Bildirisi yayınlanırken, bu gazetede olumlu veya olumsuz habere rastlanmamıştır.
- Kıbrıs Postası’nda (KP) ise 3 Olumlu, 11 Basın Bildirisi ve 1 Olumsuz haber yayınlanmıştır.
- Gündem Kıbrıs (GN) tarafından, 1 Olumsuz ve 6 Basın Bildirisi yayınlanırken, bu gazetede olumlu habere rastlanmamıştır.
Basılı taranan gazetelerden:
- Yenidüzen (YD) tarafından, 3 Olumlu, 9 Basın Bildirisi yayınlanırken, bu gazetede olumsuz habere rastlanmamıştır.
- Kıbrıs Gazetesi’nde (KG) ise, 1 Olumlu, 1 Olumsuz ve 7 Basın Bildirisi yayınlanmıştır.
İlk Hafta (01-07.11.2019):
Kasım Ayı’nın ilk haftasında, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Kuir Kıbrıs Derneği tarafından yürütülen Renklerin Çeşitliliği Projesi kapsamında gerçekleştirilen Hukukçulara yönelik LGBTİ+ farkındalık eğitiminin ön basın bildirisi, Gazedda Kıbrıs, Kıbrıs Postası, Yenidüzen ve Kıbrıs Gazetesi’nde yer aldı. Bunların haricinde de Kıbrıs Postası’nda “Eşcinsel penguenler ikinci kez baba oluyor” adlı haber yer aldı ve insan haklarına duyarlı ve saygılı haber olma niteliği taşıdığından dolayı olumlu haber olarak kategorize edildi.
İkinci Hafta (08-14.11.2019):
8 ve 14 Kasım Haftası’nda, tarama yapılan tüm gazetelerde çeşitli basın bildirileri yer alırken, dikkat çeken haber Kıbrıs Gazetesi eki olan Ekran’da yer alan “Endonezya gericiliğe baş kaldırdı” başlıklı haber oldu.
1) 9 Kasım’da Kıbrıs Gazetesi eki Ekran tarafından yayınlanan “Endonezya gericiliğe baş kaldırdı” başlıklı haber insan haklarına duyarlı ve saygılı haber olma niteliği taşıdığından dolayı olumlu haberler arasında yer aldı.
Haberin geneline baktığımızda, 23 Eylül’de Endonezya’da başlamış olan protesto hakkında bilgi vermekte ve bu protestonun diğerlerinden neden farklı oluşuna değinilmekte. Diğer taraftan haberde dikkat çeken diğer bir detay ise kullanılan fotoğraflarda gökkuşağı pankartı üzerine “ben geyim, ben lezbiyenim, ben biseksüelim ve ben transseksüelim” yazılı bir fotoğrafın da oluşuydu. Bu fotoğraf, LGBTİ+’ların görünürlüğünü artırmaya yönelik atılmış olumlu bir habercilik olarak yorumlandı.
Üçüncü Hafta (15-21.11.2019):
15 ve 21 Kasım Haftası’nda tarama yapılan tüm gazetelerde hem Renklerin Çeşitliliği Projesi hem de Hayat Projesi kapsamında gerçekleştirilen etkinliklerin basın bildirilerine yer verildi. Bu haftanın dikkat çeken haberi ise, Dila Şimşek’in “Bir İnsan Bir Öykü” adlı köşesinde Oycan Nasiboğlu’nu konuk etmesi oldu.
1) 15 Kasım’da Yenidüzen tarafından yayınlanan “Çok acı çektim, şiddet gördüm, Kadın Sığınma Evi’nde kaldım ama yılmadım” başlıklı haber konuyla ilgili bireylerin veya uzmanların görüşlerine yer veren haber olma niteliği taşıdığından dolayı olumlu haberler arasında yer aldı.
20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü kapsamında Kuir Kıbrıs tarafından “Bırak da Hikayemi Yazayım” adlı bir kampanya düzenlendi. Düzenlenen kampanyanın bir etkinliği de “Oycan’ın Dünyası” adlı performans oldu. Bu bağlamda Dila Şimşek, “Bir İnsan Bir Öykü” adlı röportaj serisinde Oycan Nasiboğlu’na yer verdi. Nasiboğlu bu röportajında Dila Şimşek’e Kuir Kıbrıs Derneği ile nasıl tanıştığını, sergileyecek olduğu performansını ve hayatını anlattı.
“Hem derneğe kazanç sağlamak hem de farkındalık yaratmak istedim.”
“Çok acı çektim, şiddet gördüm, Kadın Sığınma Evi’nde kaldım ama yılmadım”
“Halkımızdan tek isteğim, ayrımcılık yapmasınlar”
Dördüncü Hafta (22-30.11.2019):
22 ve 30 Kasım Haftası’nda, geçtiğimiz hafta olduğu gibi yine bu hafta da hem Hayat Projesi hem de Renklerin Çeşitliliği Projesi kapsamında, Kuir Kıbrıs birçok etkinlik düzenledi ve bu etkinliklerin basın bildirileri taranan gazetelerde yer aldı. Bu haftanın dikkat çeken haberleri ise, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele kapsamında yayınlanmış olan köşe yazılarında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği özelinde lezbiyen, biseksüel ve trans kadınlara da yer verilmesi ve yine aynı konu özelinde İstanbul’da gerçekleşen eylem ve bu eylemin haberleştirilmesi dikkat çeken haberler arasında yer aldı.
1) 24 Kasım 2019’da Yenidüzen’de “10 ayda 883, Kadına şiddetin ‘tehdit’ boyutu:20” başlıklı haber, konuyla ilgili bireylerin veya uzmanların görüşlerine yer veren haber niteliği taşımasından dolayı olumlu haberler arasında yer aldı.
Haberin geneline bakıldığı zaman Kıbrıs’ın kuzey kesimindeki kadına yönelik şiddet çeşitli uzmanlık alanından kişiler tarafından ele alınmıştır. Bu haberde dikkat çeken nokta Dr. Ömür Yılmaz’ın açıklamasında cinsel kimlik çeşitliliğine de yer vermesi oldu.
“Erkeğin kadınlar ve farklı cinsel kimlikler üzerinde, yetişkinin çocuklar üzerinde, sermayenin emek üzerinde, ….. ve insanın doğa üzerinde tahakküm kurma çabasını ve şiddeti üretir ve normalleştirir.”
2) 29 Kasım 2019’da Yenidüzen’de “Şiddeti durdurmak ve önlemek hepimizin görevi olmalı” başlıklı haber, konuyla ilgili bireylerin veya uzmanların görüşlerine yer veren haber niteliği taşımasından dolayı olumlu haberler arasında yer aldı.
Haberde, Lefke Avrupa Üniversitesi, Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemaliye Direktör’ün 25 Kasım kapsamındaki açıklamasına yer verildi. Direktör açıklamasında detaylı bir şekilde şiddet hakkında bilgi verirken, aynı zamanda cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine de yer vermiştir.
“Cinsiyetçiliğe ve buna bağlı yaşanan sorunlara duyarlılık geliştirmek, toplumda farkındalık yaratmak, bireyin cinsiyetine, cinsel yönelimine ve cinsiyet kimliğine bağlı yaşadığı ayrımcılığı gidermek ve önlemek psikoloji alanın yanı sıra sağlık, eğitim, hukuk gibi insanla çalışan her meslek grubunun birincil hizmeti olmalıdır.”