Yıllık Medya Takip Raporu – 2020

Kuir Kıbrıs Derneği Renklerin Çeşitliliği Projesi

Yıllık Medya Takip Raporu

Haziran 2019 – Mayıs 2020

Lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks ve ötesinde her türlü cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesine sahip herkesin insan haklarına eşit erişiminin olması önemlidir. LGBTİ+ mücadelesi verirken de toplumsal farkındalık yaratmak, kamu oyu oluşturmak ve yetkilileri ayrımcılığa son verip herkesin adil ve eşit bir dünyada yaşaması için icraat yapmaları adına basın önemli bir rol oynar.
Kuir Kıbrıs Derneği olarak CCMC ve Thomson Vakfı ile yürüttüğümüz Konuşulmayan Projesi ile basın çalışanlarının LGBTİ+ konularında farkındalığını artırmayı başardık. Editörlerle yuvarlak masa toplantıları düzenlenmiş gazetecilere eğitimler verilmişti. Ayrıca proje sonunda da iki yıllık (2015-2017) Medya Tarama Raporu ve Medya Çalışanları için LGBTİ Odaklı Haber Yazım Kılavuzu yayınlamıştık.
Toplumsal farkındalık ve dönüşüm zaman alan bir süreçtir fakat bizler uzun süren bu yolda verdiğimiz emeklerin karşılığı olarak basının dilinin dönüştüğünü ve LGBTİ+ kapsayıcı haberlerin arttığını görebiliyoruz. Aralık 2018’de başladığımız Renklerin Çeşitliliği Projesi kapsamında, 12 Haziran’dan itibaren bir yıl boyunca 2 basılı ve 3 dijital gazeteyi taradık ve sonuçlarını sizlerle paylaşmaktan gurur duyuyoruz. Özellikle her gün gazetelerin okunması ve aylık raporların düzenlenip derlenmesi ve bugün elinizde tuttuğunuz yıllık raporun oluşmasında büyük katkıları olan Ziba Sertbay’a, elimizdeki verilerin daha kapsamlı ve derinlemesine incelenmesinde katkı sunan Faika Deniz Paşa ve Yetin Arslan’a teşekkür ederiz. Bizler basının dönüştürücü gücüne inanıyoruz ve bu raporları hazırlarken de sadece mevcut durumu göstermek için değil aynı zamanda daha kapsayıcı ve insan haklarına duyarlı habercilik nasıl yapılabiliri de sorguluyoruz. Yayınlanacak olumsuz tek bir haberin bile LGBTİ+’lara kalıcı hasarlar yaratabileceği ve birçok konuda hak ihlallerine yol açabileceğini de
hatırlatmak istiyoruz. Umarım eğlenceli ve öğretici bir okuma gerçekleştirirsiniz.

Raporu indirmek için tıklayın: [QCA-DoC] Medya Takip Raporu – TR

Scroll to Top