Cinsiyetin Hukuken Tanınması Kitapçığı

Kıbrıs’ın kuzey kesiminde Cinsiyetin Hukuken Tanınması ve Cinsiyet Uyum Sürecine Erişim Hakkı Kitapçığı

Kıbrıs’ın kuzey kesiminde birçok trans, kimlik belgeleri üzerinde belirtilen cinsiyetin cinsiyet kimliklerine uyum göstermemesi üzerinden günlük hayatlarında sorunlar yaşar. İş başvurusu, seyahat, banka hesabı açma ya da yerel kurumlarda uğradığı hak ihlali ile ilgili şikâyette bulunmak dahil birçok deneyim taciz, temelsiz şüphecilik ve hatta şiddet ile sonuçlanma ihtimali taşır.
Kuir Kıbrıs Derneği, Kıbrıs’ın kuzey kesimindeki herkesin resmi belgelerde isim ve cinsiyetini hiçbir müdahale olmaksızın değiştirilebilmesi için mücadele eder. Kuir Kıbrıs olarak özbelirlenim ilkesine saygı temelinde hızlı, erişilebilir ve şeffaf prosedürlerin olması; cinsiyet uyum tedavi ve ameliyatlarıyla ilgili sağlık hizmetlerine erişimin güvence altına alınması; ikili cinsiyet dışındaki kimliklerin tanınması; bunlara sadece yetişkinlerin değil, küçüklerin de erişebilmesi; ve bu çerçevede de gizlilik güvence altına alınması gerektiğini savunuruz.
Bu amaç doğrultusunda hazırladığımız bu kitapçıkla Kıbrıs’ın kuzey kesiminde mevcut kural ve prosedürlere ve yarattıkları hak ihlallerine ışık tutmayı, kural ve uygulamada yapılması gereken değişiklikleri anlatmayı ve bu bağlamda toplumdaki korku ve kalıp yargılardan beslenen mitlere karşı hep birlikte durabilme yollarımızı geliştirmeyi amaçladık.
Umudumuz bu kitapçıkta yazanların bir an önce geçerliliğini yitirip, bir kez daha böyle bir çalışmaya ihtiyaç duymayacağımız zamanlara bir an önce ulaşmamızdır.

Kuir Kıbrıs Derneği

Kitapçığın için tıkla: Cinsiyetin Hukuken Tanınması Kitapçığı 

RENKLERİN ÇEŞİTLİLİĞİ PROJESİ HAKKINDA:

Lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks ve dahası (LGBTİ+), tüm renklerin birlikte var olabildiği bir Kıbrıs için Renklerin Çeşitliliği Projesi!

Renklerin Çeşitliliği Projesi, Kıbrıs’ın kuzey kesiminde LGBTİ+’ların insan haklarına erişimini sağlamak ve ayrımcılığı engellemeyi hedeflemektedir. Aralık 2018’de başlayan ve üç yıl sürecek olan “Renklerin Çeşitliliği Projesi”, Avrupa Birliği Kıbrıslı Sivil Toplum İş Başında VI Programı altında finanse edilmekte ve Kuir Kıbrıs Derneği tarafından yürütülmektedir.

Scroll to Top