Kuir Kıbrıs Derneği – Renklerin Çeşitliliği Projesi
Aylık Medya Takip Raporu
Mart 2020
Zaman Aralığı: 01.03.2020 – 31.03.2020
Mart Ayı’nda 23 haber LGBTİ+ konularını içermekteydi. Çevrimiçi ve Basılı taranan gazetelerdeki bu haberlerin:
- 9 tanesi olumlu,
- 14 tanesi basın bildirisi, olarak sınıflandırılmıştır.
- Bu ay olumsuz habere rastlanmamıştır.
Çevrimiçi taranan gazetelerden:
- Gazedda Kıbrıs (GK) tarafından, 3 Olumlu ve 3 Basın Bildirisi haber yayınlanırken, bu gazetede olumsuz habere rastlanmamıştır.
- Kıbrıs Postası’nda (KP) ise 2 Olumlu, 6 Basın Bildirisi haber yayınlanırken, bu gazetede olumsuz habere rastlanmamıştır.
- Gündem Kıbrıs (GN) tarafından, 1 Olumlu haber yayınlanırken, bu gazetede olumsuz habere veya basın bildirisine rastlanmamıştır.
Basılı taranan gazetelerden:
- Yenidüzen (YD) tarafından, 3 Olumlu, 2 Basın Bildirisi yayınlanmıştır haber yayınlanırken, bu gazetede olumsuz habere rastlanmamıştır.
- Kıbrıs Gazetesi’nde (KG) ise, 3 Basın Bildirisi yayınlanırken, bu gazetede olumlu veya olumsuz habere rastlanmamıştır.
İlk Hafta (01-08.03.2020):
Mart Ayı’nın ilk haftasında birçok basın bildirisinin yanı sıra çeşitli örgütlerin ve kişilerin 8 Mart’a özel mesajları ve yazıları yer aldı. 8 Mart özelinde kadınların cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim çeşitliliğine değinen yazılar dikkat çekti.
1) 8 Mart’ta Yenidüzen’in Adres ekinde Uzman Psikolog Ziliha Uluboy’un “8 Mart Üzerine” yazısı konuyla ilgili bireylerin veya uzmanların görüşlerine yer veren haber niteliği taşımasından dolayı olumlu haberler arasında yer aldı.
Haberin geneline Uluboy 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü çeşitli kapsamlarda irdelemiştir. Evdeki kadından işteki kadına, ahlakçı zihniyetin kadına yönelik şiddetine birçok konuya değinmiştir. Tüm bunlarla birlikte, Uluboy yazısında görmezden gelinen lezbiyen, biseksüel ve transeksüel kadınlara da yer vermiştir.
“Hele ki lezbiyen, biseksüel, ve transseksüel kadınlar tamamen yok sayılıyorlar. Kadınlığı üreme ve annelik üstünden gören cinsiyetçi sistem heteroseksüel olmayan kadını hiç görmüyor”
İkinci Hafta (09-15.03.2020):
9 ve 15 Mart Haftası’nda, Şubat ayında da gündemde olan ve Kuir Kıbrıs Derneği’ni ve tüm LGBTİ+’ları yakından ilgilendiren “Ceza (Değişiklik) Yasası” yer aldı. Meclis Genel Kurulu’ndan geçen “Ceza (Değişiklik) Yasası’na” göre bundan böyle cinsiyete, cinsel yönelime ve cinsiyet kimliğine yönelik nefret söylemine cezai yaptırım getirildi. Bu olumlu ve önemli gelişme, bu hafta Gündem Kıbrıs haricinde taranan tüm gazetelerde çeşitli şekillerde yer aldı.
Üçüncü Hafta (16-22.03.2020):
16 ve 22 Mart Haftası’nda korona virüsün adaya gelmesiyle taranan tüm gazetelerde gündem bu konuyla bağlantılı idi ve taranan kelimeleri içeren herhangi bir habere rastlanmamıştır.
Dördüncü Hafta (23-31.03.2020):
23 ve 31 Mart Haftası’nda ise korona virüs sebebiyle birçok kişinin, başta da yönetimden sorumlu bazı yetkililerin yapmış olduğu açıklamalarında ayrımcı dil kullanmaları üzerine Kuir Kıbrıs Derneği’nin de parçası olduğu COMMİT (İnsan Ticaretine Karşı Koordineli Önlemler ve Mekanizmalar) projesi açıklama yapmış ve bu tutumu eleştirirken, taleplerini belirtmişlerdir. Basın bildirisi, Gündem Kıbrıs hariç taranan tüm gazetelerde yer almıştır.