İçeriğe geç

Mayıs 2020 Medya Takip Raporu

Kuir Kıbrıs Derneği – Renklerin Çeşitliliği Projesi

Aylık Medya Takip Raporu

Mayıs 2020

 Zaman Aralığı: 01.05.2020 – 31.05.2020

17 Mayıs Homofobi, Bifobi ve Transfobi Karşıtı Gün olması, 17 Mayıs Organizasyon Komitesi etkinliklerinin bu haftada yer alması vesilesiyle, Mayıs Ayı’nda LGBTİ+ konularına değinen haberlerde bir artış gözlemlenmiştir. Ayrıca, bu ay korona virüs süreci ve bu süreçte LGBTİ+’ların nasıl etkilendiklerine de yer verilmiştir. Bu ay 52 haber LGBTİ+ konularını içermekteydi. Çevrimiçi ve Basılı taranan gazetelerdeki bu haberlerin:

  • 44 tanesi olumlu haber,
  • 9 tanesi basın bildirisi, olarak sınıflandırılmıştır.

Çevrimiçi taranan gazetelerden:

  • Gazedda Kıbrıs (GK) tarafından, 21 Olumlu ve 3 Basın Bildirisi yayınlanırken, bu gazetede olumsuz habere rastlanmamıştır.
  • Kıbrıs Postası’nda (KP) ise 15 Olumlu, 3 Basın Bildirisi yayınlanırken, bu gazetede olumsuz habere rastlanmamıştır.
  • Gündem Kıbrıs (GN) tarafından, 1 Olumlu haber yayınlanırken, bu gazetede olumsuz habere veya basın bildirisine rastlanmamıştır.

Basılı taranan gazetelerden:

  • Yenidüzen (YD) tarafından, 3 Olumlu Haber ve 3 Basın Bildirisi yayınlanırken, bu gazetede olumsuz habere rastlanmamıştır.
  • Kıbrıs Gazetesi’nde (KG) ise, 4 Olumlu haber yayınlanırken, bu gazetede ve Basın Bildirisi veya olumsuz habere rastlanmamıştır.

İlk Hafta (01-07.05.2020):

Mayıs Ayı’nın ilk haftasında Kuir Kıbrıs Derneği’nin 1 Mayıs açıklaması Yenidüzen gazetesinde yayınlanırken, aynı hafta Kıbrıs postasında korona virüs ve LGBTİ+’ların bu süreçte çeşitli ülkelerde ve sanal ortamda nasıl etkilendiklerine dair haberler yer almıştır. Özellikle Kuir Kıbrıs’ın “aynı gemide değiliz” ve aslında LGBTİ+’lar bu süreçten daha fazla etkilenebileceğine vurgu yaptığı haftada Kıbrıs Postası’nda çıkan haberler bunu kanıtlar niteliktedir.

1) 3 Mayıs’ta Kıbrıs Postası’nda “Kolombiya’da halkın gıda yetersizliği İsyanı” adlı yazı konuyla ilgili bireylerin veya uzmanların görüşlerine yer veren haber niteliği taşımasından dolayı olumlu haberler arasında yer aldı.

Korona virüs teması altında yer alan bu haberde, Kolombiya’nın bazı bölgelerinde gıda yetersizliğinden ötürü yapılan eyleme ve var olan gıdanın verilme şekline yönelik eleştirilerden bahsedilmektedir. Haberde, halkın duruşuna yer verilirken aynı zamanda LGBTİ+’ların, göçmenlerin ve diğer azınlıkların bulunduğu bölgeye ayrımcılık yapıldığının ve yeterli gıda verilmediğinin de vurgusu yapılmıştır.

“Bir diğer başkent bölgesi Santa Fe’de ise halk, bölgede gıda yardımının askerlerle yapılmasını eleştirerek, Bogota yetkililerini ayrımcılık yapmakla suçladı. Santa Fe nüfusunun çoğunluğu, LGBT, göçmen ve diğer azınlıklardan oluşuyor.”

2) 4 Mayıs’ta Kıbrıs Postası’nda “İngiltere’de eşcinsel ve biseksüellerin, plazma bağışçı olmasına izin yok” başlıklı haber konuyla ilgili bireylerin veya uzmanların görüşlerine yer veren haber niteliği taşımasından dolayı olumlu haberler arasında yer aldı.

Korona virüs teması altında yer alan haberde, İngiltere’de eşcinsel ve biseksüel beyanı olan erkeklerin Covid 19 için denenen plazma tedavisinde, plazma bağışı yapmalarına izin verilmeme ihtimalinde bahsedilmektedir. Haberde kan bağışı sürecinde yapılan ayrımcılığın plaza bağışı için de yapılabileceğinden ve bu ayrımcılığın dayandırıldığı noktadan bahsetmektedir. Haberde eşcinsel ve biseksüel erkeklerin olumsuz temsiliyeti konu alınırken, bu duruma karşı LGBTİ+’ların insan haklarını savunucularının görüş ve düşüncelerine de yer verilmiştir.

“İngiltere’de LGBT hakları için mücadele eden bir organizasyon olan Stonewall’un politika direktörü Laura Russell, “eşcinsel ve biseksüel erkeklerin Koronavirüsle mücadeleye katılamamasının üzücü olduğunu” söyledi. Laura Russell, “cinsel yönelim değil, bireysel risk değerlendirmesiyle bu kararın alınması gerektiğini” belirtti.”

3) 7 Mayıs’ta Kıbrıs Postası’nda “Zoom hacker girişini engellemek için yeni güvenlik önlemleri getiriyor” başlıklı haber insan haklarına duyarlı ve saygılı haber niteliği taşımasından dolayı olumlu haberler arasında yer aldı.

Yine korona virüs teması altında yer alan haberde, virüs nedeniyle kişilerin sokağa çıkmaması ve bu sebeple online platformda buluşmalar ve toplantılar düzenlenmesinden ötürü kullanılan Zoom adlı uygulamadaki güvenlik problemlerine ve bu sebeple kişilerin homofobik ve ırkçı saldırılara maruz kaldıklarına dikkat çekiyor.

“Kimileri görüşmelere ırkçı ve homofobik görüntülerle müdahil oluyor, kimileri de saldırgan, cinsel içerikler paylaşıyor.”

İkinci Hafta (08-14.05.2020):

8 ve 14 Mayıs Haftası’nda, 17 Mayıs Komitesi tarafından hazırlanan basın bildirisi ve bu komite tarafından düzenlenecek olan aktivitelerin basın bildirileri yer alırken, Nisan Ayı’nda da bahsedildiği üzere LTB Aile İçi Şiddetle Mücadele ekibine gelen başvurular hakkında bilgi verilirken, bu ekibin LGBTİ+ kapsayıcı olduğunun da vurgusu yapıldı. Son olarak bu haftanın dikkat çeken yazısı Gazedda Kıbrıs’ta Jonathan Neale’in “Korona Virüsü ve Topluluk Aktivizmi” başlıklı yazısı olurken haberi ise “Almanya’da ‘eşcinsellik ve transeksüellik hastalıktır’ diyen Türk doktorun işine son verildi” başlıklı haber oldu.

 1) 8 Mayıs’ta Gazedda Kıbrıs’ta Jonathan Neale’in “Korona Virüsü ve Topluluk Aktivizmi” başlıklı yazısı insan haklarına duyarlı ve saygılı haber niteliği taşımasından dolayı olumlu haberler arasında yer aldı.

Gazedda Blog Korona Virüs teması altında yer alan makale, Hanife Aliefendioğlu tarafından Türkçeye çevrilmiştir. Makale, “Topluluklar” “Mücadele” “Covid 19” gibi başlıklardan oluşmaktadır. Bunun yanı sıra bu başlıklarda, daha önce HİV ile bağlantılı yürütülen mücadeleye özellikle de LGBTİ+ örgütlerin mücadelesine yer veren makale, korona virüse karşı mücadelede geçmişten ve benzeri salgın durumlarında yaşananlardan  örnek alarak neler yapılabileceğine değinmektedir. Geniş kapsamlı bir şekilde konuyu elen alan makalede özellikle LGBTİ+’ların ve mücadelelerinin temsiliyeti açısından olumlu ve değerli bir yazı olmuştur.

2) 13 Mayıs’ta Kıbrıs Postası’nda “Almanya’da ‘eş cinsellik ve transeksüellik hastalıktır’ diyen Türk doktorun işine son verildi” başlıklı haber konuyla ilgili bireylerin veya uzmanların görüşlerine yer veren haber niteliği taşımasından dolayı olumlu haberler arasında yer aldı.

Korona virüs teması altında yer alan haberde, Almanya’da bir doktorun kendi kişisel twitter hesabında “Bir doktor olarak belirtmek isterim ki, homoseksüellik ve transeksüellik hastalıktır.” söylemi üzerine gerçekleşen tepkilere ve doktorun çalıştığı klinikten yapılan açıklamaya yer verildi.

“Karlsruhe LGBTİ+ adına açıklama yapan Axel Hochrein ise, “LGBTİ bireylerin ayrımcılığa maruz kalmadan, profesyonel bir tedavi alamayacak olmalarından derin bir rahatsızlık duyuyoruz” demişti.”

Üçüncü Hafta (15-21.05.2020):

15 ve 21 Mayıs Haftası’nda bu hafta içerisinde Kıbrıs Postası Dünya’dan haberler paylaşmıştır. Gazedda Kıbrıs, toplamda 20 yazı yayınlanırken, bu yazıların bazıları özneler bazıları uzmanlar, bazıları ise kurumlar tarafından kaleme alınmış, aseksüellikten kuir vegan kesişimine kadar bir çok çeşitliliği barındırmaktaydı. Bu rengarenk hafta için, ve özlediğimiz temenni ettiğimiz gazetecilik örneğini oluşturdukları için Gazedda Kıbrıs’a Ayrıca tüm yazar ve kurumlara teşekkür etmek isteriz. Son olarak, Yenidüzen 17 Mayıs günü gazete başlığı yanına gökkuşağı kurdelesi de haftanın diğer dikkat çeken noktası oldu.

Dördüncü Hafta (22-31.05.2020):

23 ve 31 Mayıs Haftası’nda AB Bilgi Merkezi tarafından düzenlenen “Covid-19 salgının LGBTİ+lar üzerindeki etkileri” başlıklı basın bildirisi, Gazedda Kıbrıs, Yenidüzen ve Kıbrıs Postası’nda yer aldı. Bunun haricinde Fransa’nın ilk trans Belediye Başkanı’nın seçilmesi, hem Kıbrıs Gazetesi’nde hem de Yenidüzen’de yer alırken, Kıbrıs Postası Dünya teması altında dünya genelinde LGBTİ+ konulu bir çok habere yer verdi.