Akıl Sağlığı Kitapçığı
Kuir Kıbrıs Derneği olarak, uzun yıllardır Kıbrıs’ın kuzey kesiminde lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks ve ötesindeki tüm cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği çeşitliliğine sahip kişilerin ayrımcılığa uğramaması ve insan haklarına eşit erişimi için mücadele etmekteyiz. Verdiğimiz hak temelli mücadele ile birlikte özellikle akıl sağlığı anlamında da çalışmalar yürütmekteyiz ve bu durum sunduğumuz hizmetlere de yansımaktadır. Bu nedenle, Dayanışma Hattı üzerinden bizlere ulaşan kişilere hem psikolojik, hem hukuki ve hem de sosyal hizmet desteği sağlamaktayız.
Psikoloji literatürüne bakıldığında yakın geçmişte LGBTİ+ varoluşların “hastalık” olup olmadığı sorgulanırken, gün geçtikçe yapılan bilimsel çalışmalar sayesinde bu alanda farkındalık artmış ve çalışmalar daha kapsayıcı bir noktaya taşınmıştır.
Özellikle tarihsel süreç ile başlayan kitapçıkta genç LGBTİ+’ların akıl sağlığı, toplumsal damgalama, aileye açılma, romantik ilişkiler, ilişkilerde partner şiddeti, ayrımcılık ve başa çıkma stratejileri gibi çeşitli konular ele alınmıştır.
Biz LGBTİ+’lar, yaşamın her evresinde bazense daha doğmadan başlayan veya öldükten sonra bile devam edebilen çeşitli ön yargılara, ayrımcılıklara, damgalamalara, ve şiddete maruz kalıyoruz. Haliyle bu durumlarla baş etmek zorunda kalışımız sadece fiziksel sağlığımızı değil akıl sağlığımızı da ciddi şekilde olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Biliyoruz ki, bireysel gibi görünen sağlığın toplumsal yapıyla fazlasıyla bağlantısı bulunmakta ve toplumsal baskılar yüzünden kişilerin akıl sağlığı da etkilenmektedir. Bu nedenle akıl sağlığı üzerine oluşturulmuş bu kitapçık hem üzerinde çok fazla durulmamış olan akıl sağlığı konusunu ele almayı, hem de akıl sağlığı alanında literatüre yeni bir kaynak kazandırmayı amaçlamaktadır.
Kitapçığın hazırlanma sürecinde özellikle Prof. Dr. Şenel Hüsnü Raman, Dr. Seven Kaptan ve Uzman Psikolog Ziba Sertbay yoğun emek harcadılar. Prof. Dr. Şenel Hüsnü Raman’ın literatür taraması ve Dr. Seven Kaptan’ın saha deneyimi birleşince bu elinizde tuttuğunuz ve Kuir Kıbrıs Derneği’nin de LGBTİ+ Akıl Sağlığı üzerine hazırladığı ilk kitapçık oluştu. Çok geniş kapsamı olan akıl sağlığı konusunu yoğun emek harcayıp bir kitapçığa sığdırmaya çalıştığı için tekrardan yazarlarımıza çok teşekkür ederiz.
Kuir Kıbrıs Derneği
Kitapçığı indirmek için buraya tıkla: Akıl Sağlığı Kitapçığı
RENKLERİN ÇEŞİTLİLİĞİ PROJESİ HAKKINDA:
Lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks ve dahası (LGBTİ+), tüm renklerin birlikte var olabildiği bir Kıbrıs için Renklerin Çeşitliliği Projesi!
Renklerin Çeşitliliği Projesi, Kıbrıs’ın kuzey kesiminde LGBTİ+’ların insan haklarına erişimini sağlamak ve ayrımcılığı engellemeyi hedeflemektedir. Aralık 2018’de başlayan ve üç yıl sürecek olan “Renklerin Çeşitliliği Projesi”, Avrupa Birliği Kıbrıslı Sivil Toplum İş Başında VI Programı altında finanse edilmekte ve Kuir Kıbrıs Derneği tarafından yürütülmektedir.