BIRAK DA HİKAYEMİ YAZAYIM

 

20 Kasım 1998’de ABD’nin Boston şehrinde transfobik bir saldırı sonrası, Rita Hester bıçaklanarak öldürüldü. Rita Hester’ın ölümünden 1 yıl sonra, “Trans Anma Günü” adlı bir proje ortaya çıkartıldı ve o yıldan bu yana da Rita Hester cinayeti sembol haline getirilerek, birçok ülkede her yılın 20 Kasım günü Nefret Cinayeti Mağduru Translar anılmaktadır.

Ülkemizde de translar önyargılardan kaynaklanan ayrımcılıklarla ve şiddetin her türlüsüne maruz bırakılmaktadırlar. Ayrıca, birçok trans, bu önyargı ve ayrımcılıklardan ötürü en temel insan hakları olan, sağlık haklarından yararlanamamakta, barınma sıkıntısı yaşamakta ve ekonomik açıdan yoksullaştırmaktadırlar.

Bu önemli gün sebebiyle ‘Bırak da Hikayemi Yazayım’ diyerek ürettiğimiz kalemlerimizden alarak dayanışmamızı ve mücadelemizi destekleyebilirsiniz. Birliktelik güç verir.

Kalemlerin etrafına dikkatlice baktığınız zaman göreceksiniz ki LGBTİ+’ların sembolü gökkuşağı ile çevrilmiştir, daha da dikkatli baktığınızda bayrakta yaşamı simgeleyen kırmızı renk, kalem üzerinde gri başlıyor ve üst kısmına geldiği zaman kırmızıya dönüyor.

Ömrümüzün büyük bir kısmında transfobi kaynaklı nefreti, ayrımcılığı, engelleri deneyimliyoruz. Karşımıza çıkan tüm grilere sesleniyor ve diyoruz ki, ‘Bırak da Hikayemi Yazayım’. Biliyoruz ki birlik olur sesimizi duyurursak o griler teker teker yok olacak ve biz tüm renklerimizle burada olacağız. Tıpkı, kalemlerin en üstünde yer alan tohumların, kalem bittiği zaman bir saksıya ekilerek gerçek bir yaşam formuna evrileceği gibi.

Bırak da kendi hikayemi kendim yazayım, ötekileştirmelerden, önyargılardan ve ayrımcılıktan uzak bir hayat yaşayayım.

#bırakdahikayemi yazayım

Tohumlu kalemlerimizi levha bağışçılarımız olan Atölye Sanat Sepet Cyprus, Cafe 5, Canteen, Ghetto Cafe, Grön Vegan, Ravelin Gate, Rüstem Kitabevi‘nden alabilirsiniz.