İçeriğe geç

Haber Bülteni 3

KUİR KIBRIS DERNEĞİ

HABER BÜLTENİ

Ocak, 2020

RENKLERİN ÇEŞİTLİLİĞİ PROJESİ

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Kuir Kıbrıs Derneği tarafından yürütülen Renklerin Çeşitliliği Projesi lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks ve dahası (LGBTİ+), tüm renklerin birlikte var olabileceği bir Kıbrıs için mücadele verecektir. Projenin ilk yılı başarılı bir şekilde tamamlanmıştır. Proje iki yıl daha sürecek ve Aralık 2021 de tamamlanacaktır.

PROJE KAPSAMINDA

SON 3 AYDA GERÇEKLEŞEN ETKİNLİKLER:

  • Savunuculuk Eğitimi,
  • Akademide Çeşitlilik Konferansı,
  • Hukukçulara Yönelik LGBTİ+ Farkındalık Eğitimi,
  • Psikologlara Yönelik LGBTİ+ Farkındalık Eğitimleri,
  • “Oycan’ın Dünya’sı” performansı gerçekleştirildi ve
  • Bırak da Hikayemi Yazayım Kampayası başlatıldı.

Psikologlar ve Hukukçular Ağı Oluşturuldu

İlk aşamasından itibaren büyük ilgi gören Psikologlara Yönelik LGBTİ+ Farkındalık Eğitim’inin ikinci aşaması 20 Ekim Pazar günü Kıbrıs Türk Psikologlar Derneği’nin yeni lokalinde gerçekleşti. Barolar Birliği İnsan Hakları Komitesi işbirliğiyle düzenlenen Hukukçulara Yönelik LGBTİ+ Farkındalığı Eğitimi ise 16 Kasım Cumartesi günü, Barolar Birliği’nde gerçekleştirildi.

Kuir Kıbrıs Derneği, Dayanışma Hattı 2017’den beri hizmet vermekte ve Dernek gönüllülerimiz Dayanışma Hattı’na ulaşan kişileri doğru adreslere yönlendirmek için ellerinden geleni yapmaktadırlar. Geçtiğimiz 2 yıl içerisinde hat kapsamından en fazla talep psikososyal destek ve hukuki destek yönünde olmuştur. Bu doğrultuda Renklerin Çeşitliliği Projesi kapsamında bu taleplere cevap verebilmek için psikologlara ve hukukçulara eğitimler düzenlemek ve psikologlar ve hukukçular ağını oluşturmak hedeflendi. Başarıyla gerçekleşen eğitimlerin sonunda, psikologlar ve hukukçulardan oluşan ağlar oluşturuldu.

Verilen eğitimleri tamamlayan ve ortak uzlaşı metnini imzalayan psikolog ve hukukçuların, dayanışma hattına ulaşan LGBTİ+ ve/veya ailelerine, çeşitliliği kapsayıcı, gizlilik, etik değer ve ilkelere dayalı, LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılığın farkında olarak hizmet vermesi beklenmektedir.

                

Proje Kapsamında ilk Uluslararası Konferans “Akademide Çeşitlilik” Düzenlendi

Konferans, akademik alanda birbirinden çeşitli konulara değinen oturumlara ve konuşmacılara ev sahipliği yaptı. 124 katılımcı ve 13 konuşmacının yer aldığı konferansta, açılış konuşmalarının hemen ardından, Oxford Üniversitesi’nden Dr. Clara Barker “Akademide Çeşitlilik” adlı konuşmasını gerçekleştirdi. Dr. Barker konuşmasında trans kadın olarak bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında verdiği mücadeleyi ve kendi hayat hikayesini aktardı. Dr. Barker’ın ardından çeşitli alanlarda çalışmalar yapmış konuşmacıların olduğu toplam 4 oturum gerçekleşti. Bunlar, “LGBTİ+’ların İnsan Hakları ve Farkındalık”, “Akademi ve Aktivizm”, “Bilim ve Edebiyat” ve son olarak da “Gençlik ve Eğitim” oturumları oldu.

                     

HAYAT PROJESİ:

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve KAOS GL partnerliği ile Kuir Kıbrıs Derneği olarak uyguladığımız diğer bir projemiz de Sömürüden Özgür LGBTİ+’lar (Hayat), Mayıs 2019’da başlamış ve iki buçuk yıl sürecektir. Proje Kıbrıs’ın kuzey kesiminde insan ticaretine maruz kalan LGBTİ+’ların mücadelesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

PROJE KAPSAMINDA

SON 3 AYDA GERÇEKLEŞEN ETKİNLİKLER:

  • Odak Grup Toplantısı,
  • Emine Dizdarlı’ya ziyaret,
  • Dayanışma Hattı Gönüllülerine Yönelik Eğitim,
  • AB İnsan Ticareti ile Mücadele Günü’nde proje tanıtımı,
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik’ten sorumlu yerel temsilciliğine ziyaret,
  • İnsan Ticareti ve Cinsel Sömürü Üzerine Bilgilendirici Oturum gerçekleştirildi, ve
  • Haritalandırma çalışmalarına başlandı.

Önce Dayanışma Hattı Gönüllülerine Yönelik Eğitim Gerçekleştirildi, Ardından LGBTİ+ Cinsel Sömürü ve İnsan Ticareti Üzerine Bilgilendirici Oturum Gerçekleştirildi.

21 Kasım 2019 tarihinde,  Kuir Kıbrıs üyelerine, takipçilerine ve dernek psikologlar ağına yönelik Dayanışma Hattı Eğitimi, İnsan Hakları Evi’nde gerçekleşti. Eğitim,  Göteborg Üniversitesi’nde Sosyal Hizmet Uzmanı ve Sosyal Hizmet Bölümü’nde öğretim görevlisi olan Hans Knutagård tarafından gerçekleştirildi. Eğitimde pratikten teoriye birçok bilgi aktarılırken, özellikle de dayanışma hattında doğrudan hizmet verecekler için faydalı bilgiler verilmiş, deneyim paylaşımları gerçekleşmiştir.

Eğitimin ardından, 23 Kasım’da, İnsan ticareti ve cinsel sömürü üzerine bilgilendirme oturumu AB Bilgi Merkezi Lefkoşa’da, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Asist. Prof. Dr. Neva Öztürk’ün ve Kıbrıs’tan Hukukçu Faika Deniz Paşa’nın insan ticareti konusunda bilgi paylaşımı ile gerçekleştirildi. Bilgilendirici oturum sayesinde, katılımcılar konu özelindeki yerel ve uluslararası mevzuatları ve pratikte yaşananlar hakkında bilgi edinme şansı buldular.

                       

Paydaşı Olduğumuz Commit Projesi ile Birlikte Bir Dizi Ziyaretler Gerçekleşti

Hayat Projesi Koordinatörü Doğukan Gümüşatam, Kasım Ayı’nda Kuir Kıbrıs Derneği’ni temsilen paydaşı olduğumuz Commit Projesi ile birlikte bir dizi ziyaretler gerçekleştirdi.

İlk olarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlikten Sorumlu yerel temsilci Dr. Faiz Sucuoğlu’nu ziyaret edildi. Bu ziyarette, pratikte karşılaşılan sorunlar üzerine sohbet gerçekleştirildi ve Sn. Sucuoğlu, İnsan Ticaretini Önleme Platformu’na bir temsilci atayarak birlikte çalışma sözü verdi. Sonrasında, Emine Dizdarlı ziyaret edildi.  Dizdarlı’dan kurulacak olan İnsan Ticareti ile Mücadele Platformu’na destek sözü alındı. Son olarak da, Hukuk, Siyasi İşler ve Dış ilişkiler Komitesi ile görüşme gerçekleştirildi.  Görüşmede, 2018 yılında Komiteye sunulan “Ceza (Değişiklik) Yasa Önerisi” altında yer alan insan ticareti suçunun yerel mevzuata dahil edilmesini sağlayacak olan önerinin ivedilikle yeniden gündeme getirilmesi gerektiği iletildi. Bu bağlamda Komite üyelerinden önerinin yeniden gündeme alınacağı ve üzerinden çalışılacağına dair söz alındı. Önerinin kabul edilmesi halinde insan ticareti suç olarak kabul edilecek ve mevcut cezasızlık düzeninin önüne geçilecektir.

BIRAK DA HİKAYEMİ YAZAYIM!

20 Kasım Nefret Mağduru Transları Anma günü sebebiyle ‘Bırak da Hikayemi Yazayım’ diyerek renkli kalemler üretildi. Kalemlere baktığınız zaman göreceksiniz ki etrafları LGBTİ+’ların sembolü olan gökkuşağı renkleri ile çevrilmiştir, daha da dikkatli baktığınız zaman ise bayrakta yaşamı simgeleyen kırmızı rengin, gri olarak başlayıp ve üst kısmına geldiği zaman kırmızıya dönüştüğünü fark edeceksiniz. Gri belirsizliği, , belirsizlikte gidip gelmeleri temsil ederken kalemin ucundaki kırmızı  yaşamı temsil ediyor. Kaleminizi kullanıp da en üstünde bulunan tohumlu kısma geldiğiniz zaman onu bir saksıya ekin ve yaşamın gerçekten başlamasına tanıklık edin.

Biliyoruz ki birlik olur sesimizi duyurursak o griler teker teker yok olacak ve biz tüm renklerimizle burada olacağız.

Tohumlu kalemleri, Ghetto, Canteen, Rüstem Kitabevi, Kaldi Cafe & Pattiserrie, Grön Vegan, Cafe 5 ve Atölye Sanat Sepet’ten temin edebilirsiniz. Kampanya özelinde üretilen kalemlerden gelecek olan bağışlar, dayanışma hattına ulaşan acil durum çağrıları için kullanılacaktır.

KUİR YAŞASIN DİYE!

Kuir Kıbrıs Derneği’nin varlığını ve mücadelesini sürdürebilmesi adına kurumsal destekçilerimiz Cafe No.3, Canteen Sandwich Bar, Copy Point, De Molay Bar, Dive Hub, Ghetto Cafe, Hoi Polloi Bar, Imagine Bar, Kaldi Cafe, Lorenza Cafe, Mağusa Kale Pasajı, Red Zeppelin Bar, R&A Hukuk Bürosu ve Rüstem Kitabevi’ne her ay düzenli olarak bizlere sağladıkları destekler için çok teşekkür ederiz.

Düzenli Destek Kanallarımız’dan bizi destekleyebilirsiniz!

Kuir Kıbrıs Derneği’ne katkıda bulunmak için Faturalı Hatlarınız üzerinden SMS gönderebilir çalışmalarımıza katkıda bulunabilirsiniz.

KKTCELL kullanıcıları 10 TL için ABONE KUIR10, 30 TL için ABONE KUIR30 veya 50TL için ABONE KUIR50 yazarak 4271’e SMS göndermeleri, VODAFONE kullanıcıları ise 10 TL için ABONE KUIR 10, 30TL için ABONE KUIR 30 veya 50 TL için ABONE KUIR 50 yazarak 4271’e SMS göndermeleri durumunda her ay düzenli olarak derneğimize katkıda bulunabileceklerdir.