Avrupa Birliği’nin Kıbrıs Türk toplumuna Yönelik Yardım Programı altında finanse edilen ve Kuir Kıbrıs Derneği tarafından yürütülen Helis Projesi kapsamında, Haziran ve Eylül 2024 tarihleri arasında güçlendirme ve iyilik hali atölyeleri gerçekleştirildi.
Atölyeler, LGBTİ+ aktivistleri ve destekçileri için dayanıklılığı teşvik etme, iyilik halini artırma ve kendini ifade etme becerilerini güçlendirme amacı ile düzenlendi. Etkinliklerde, Kıbrıs, Türkiye ve AB’den alanında uzmanlar deneyim ve tecrübelerini katılımcılar ile paylaştı.
Hollandalı uzman Moreen Crandel’in yönettiği 3 Haziran’da yapılan ilk atölyede “Fiziksel Tiyatroya Giriş” etkinliği ile katılımcıların bedensel farkındalığını keşfetmeleri ve fiziksel tiyatro aracılığı ile kendini ifade etme yeteneklerinin geliştirilmesi teşvik edildi.
Kıbrıslı Ritim Uzmanı Ezgi Bertiz’in kolaylaştırıcılığı ile 1 Temmuz’da yapılan “Ritim Terapisi” etkinliğinde, katılımcıların ritim ve müzik aracılığı ile rahatlama ve stresi azaltma yönünde etkin savunma geliştirmeleri ve müzik temelli tekniklerle zihinsel rahatlama deneyimi yaşamalarına olanak tanındı.
Türkiye’den Can Eren ve Umut Güven’in katılımı ile 3 Ağustos’da tam gün olarak düzenlenen “Sürdürülebilir Aktivizm ve İyilik Hali” etkinlikleri ile aktivistlere temel öz bakım stratejileri sunuldu, dayanıklılık ve sürdürülebilir aktivizm yöntemlerinin geliştirilmesine odaklanıldı.
Yunanistan’dan Dr. Ksenija Joksimovic ile 14 Eylül’de gerçekleştirilen “LGBTİ+ Aktivistlerinin Dayanıklılığı” atölyesi, aktivistlerin toplumsal zorlukları aşmalarına yardımcı olacak beceriler kazandırmaya ve dayanıklılıklarını artırmaya odaklandı. Atölye serisinin son etkinliği, 26 Eylül’de Sima Osum kolaylaştırıcılığında, “Yaratıcı Kendini İfade Etme” atölyesi olarak MAGEM işbirliğinde Mağusa’da gerçekleştirildi. Katılımcıların, yaratıcı sanatlar yolu ile kendini ifade etme becerilerinin geliştirilmesi, bireysel özgünlük ve yaratıcı güçlenme teşvik edildi.
Kuir Kıbrıs Derneği, Helis Projesi kapsamındaki etkinlikler ile, güçlendirme, zihinsel iyilik hali ve yaratıcı ifade alanlarını teşvik ederek, daha dayanıklı LGBTİ+ aktivizmine ulaşmayı hedefliyor.
Comments are closed