Polis Nefret Söylemi Suçunu Önlemek İçin Ne Yapıyor?

Polis Nefret Söylemi Suçunu Önlemek İçin Ne Yapıyor?

(Lefkoşa, 10.09.2021) Kuir Kıbrıs Derneği Ceza Yasası kapsamında suç sayılan nefret söyleminin toplumumuzda yaygın bir şekilde yapıldığı halde polisin bu suçu önlemek ve cezai yaptırım uygulama konusunda yetersiz kaldığını belirtti. 

Kuir Kıbrıs Derneği uzun yıllardır Kıbrıs’ın kuzeyinde lezbiyen, gay, biseksüel, trans, interseks ve artıların (LGBTİ+) insan haklarına eşit erişimi ve cinsel yönelim/cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığın sonlanması için mücadele eder. Uzun süren savunuculuk çalışmaları sonucunda geçtiğimiz Mart 2020’de Ceza Yasası değiştirilerek Nefret Söylemi suç olarak tanımlandı. Bu kapsamda LGBTİ+’lara yönelik cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği dolayısıyla LGBTİ+’lardan nefret edilmesine, tiksinilmesine, bu grubun ve grubun parçası olan bireylerin aşağılanmasına, küçük düşürülmesine, toplum içerisindeki itibarının zedelenmesine ve bir suça maruz kalacak şekilde hedef gösterilmesine neden olacak söylemler suç sayılır. Ayrıca Kıbrıs’ın kuzeyinde suçlarla ilgili işlem yapılması ihbara bağlı değildir ve polisin işlenen suçları araştırmak ve savcılığa sevk etme yükümlülüğü bulunur. Polisin görevlerı arasında ülkemizde yaygın olarak işlenen nefret söylemi suçunu önelemek için çalışmalar yürütmek de bulunmaktadır. Ancak, Mayıs 2021’den beridir Kuir Kıbrıs Derneği’nin düzenli şekilde Polis Genel Müdürlüğü, Polis Basın Subaylığı ve Adli Şube ile yaptığı temaslarda bu konunun ciddiye alınmadığı gözlemlendi.

İlk olarak Mayıs 2021’de Onur Yürüyüşü’ne yönelik toplu halde sosyal medya paylaşımları altında yapılan nefret söylemi içerikli yorumlarla ilgili Kuir Kıbrıs Derneği şikayetçi oldu. Suçu işleyen kişi sayısının çok fazla olması nedeniyle Polis Basın Subaylığı’nın halkı bilgilendirmesi ve suçu gerçekleşmeden önlenmesi için halka bilgilendirme yapması yönünde Kuir Kıbrıs Derneği’nin talebi reddedildi. Haziran 2021’den beridir bu konuyu etraflıca konuşmak için Polis Genel Müdürü Ahmet Soyalan ile görüşme talep eden Kuir Kıbrıs’ın görüşme talebine de henüz geri dönüş yapılmadı. 

Son olarak geçtiğimiz günlerde yayınlanan eşcinsel içerikli haberlerde de aşağılayıcı ve ölüm tehditleri içeren nefret söylemi yorumlarının artması ve bu durumla ilgili her türlü yaşanan ve yaşanması olası olaylar yetkililerin suçudur. Örneğin Kıbrıs Türk Eğitimciler Sendikası (KIBTES) Başkanı Himmet Turgut’un 18 Mayıs 2021 tarihinde fütursuzca yaptığı açıklamada LGBTİ+’ları hedef alması ve nefret söylemi suçu işlemesi hakkında henüz bir gelişme kaydedilmedi.

Kuir Kıbrıs Derneği olarak yasaların bir an önce uygulanmasını ve başta polis olmak üzere tüm yetkili kurumların cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığı sonlandırmak için Kuir Kıbrıs ile ortak hareket etmesini talep eder, ayrımcılık son buluncaya kadar mücadeleye devam edeceğimizi hatırlatmak isteriz.

Scroll to Top